środa, 26 października 2016

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-serowym

Ostatnio wpadłam w wir pracy, przez co mam mniej czasu na gotowanie. W takich momentach doskonale sprawdzają się takie pomysły na obiad jak ten. Do tak przygotowanego mięsa w sosie wystarczy ugotować ryż, czy makaron jak kto woli i można w mniej niż 30 minut cieszyć się smacznym obiadem.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 filet z kurczaka
  • 150 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 150 g serka topionego (naturalnego lub grzybowego)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki.

Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.

Następnie dodajemy pokrojony w kawałki serek topiony i mieszamy do czasu jego rozpuszczenia. Gotujemy do czasu, aż sos zrobi się nieco gęstszy.

Pod koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.