środa, 5 października 2016

Leczo z chorizo i kukurydzą


Zimno, ponuro i wietrznie - w taką pogodę przyda się coś rozgrzewającego, a zarazem sytego, takie właśnie jest dzisiejsze leczo ;)

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g pikantnego chorizo
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu jalapeno
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy, aż wytopi się część tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w półplastry cebulę i posiekane ząbki czosnku, smażymy, aż cebula będzie szklista.

Kiełbasę z cebulą zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i wyłuskaną z kolby kukurydzę.

Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Na koniec dodajemy sos jalapeno, bazylię oraz sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.