Muszę przyznać, że ten krem okazał się smaczniejszy niż się spodziewałam - pozycja koniecznie do powtórzenia ;) Szczerze mówiąc pomysł był nieco inny, ale miałam trochę pora w lodówce, więc szkoda, by się zmarnował.
Składniki (na 4 porcje):
- 150 g białej części pora
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 łyżki oleju
- 500 g ziemniaków
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki śmietanki 36%
- 3 łyżeczki drobno pokrojonego sera z niebieską pleśnią do podania
Przygotowanie:
Cebulę i pora kroimy w dowolnej wielkości kawałki, przekładamy do garnka, oprószamy lekko solą i razem z tymiankiem podsmażamy na oleju przez 5 minut.
Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Ugotowaną zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek.
Na każdą porcję wykładamy po pół łyżeczki śmietany i mieszamy, wierzch posypujemy pokrojonym serem.
Wygląda rewelacyjnie, ja rzadko kiedy jadam takie zupki zepsuł mi się blender niestety
OdpowiedzUsuńKrem z pora jest przepyszny, również bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, pozywna, fajna jesienna zupka
OdpowiedzUsuń