wtorek, 11 października 2016

Krem ziemniaczano-porowy


Muszę przyznać, że ten krem okazał się smaczniejszy niż się spodziewałam - pozycja koniecznie do powtórzenia ;) Szczerze mówiąc pomysł był nieco inny, ale miałam trochę pora w lodówce, więc szkoda, by się zmarnował.


Składniki (na 4 porcje):
  • 150 g białej części pora
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g ziemniaków
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki drobno pokrojonego sera z niebieską pleśnią do podania

Przygotowanie:

Cebulę i pora kroimy w dowolnej wielkości kawałki, przekładamy do garnka, oprószamy lekko solą i razem z tymiankiem podsmażamy na oleju przez 5 minut.

Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.


Ugotowaną zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek.

Na każdą porcję wykładamy po pół łyżeczki śmietany i mieszamy, wierzch posypujemy pokrojonym serem.

3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, ja rzadko kiedy jadam takie zupki zepsuł mi się blender niestety

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z pora jest przepyszny, również bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie, pozywna, fajna jesienna zupka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.