czwartek, 13 października 2016

Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni nie tylko dobrze smakuje, ale również ma ładniejszy kolor niż to zwykłe ;) Dodatek białego sera i malin stworzył niecodzienną kompozycję smakową.

Składniki (na 8 sztuk):

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 kostki margaryny
Nadzienie:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 1/2 laski wanilii
  • ok. 32 duże maliny 
Dodatkowo:
  • białko do posmarowania
  • dowolny lukier

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy.

Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze. Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron.

Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny.

Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

Po wystudzeniu lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.