Składniki (na 8 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g puree z dyni
- 2 jajka
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 kostki margaryny
Nadzienie:
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
- 1/2 laski wanilii
- ok. 32 duże maliny
Dodatkowo:
- białko do posmarowania
- dowolny lukier
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy.
Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze. Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron.
Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny.
Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu lukrujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.