piątek, 21 października 2016

Rolada a'la kinder bueno

Porcja słodkości idealna na zbliżający się weekend. Deser bardzo słodki, ale to nic, mamy przecież jesień, więc trzeba nabrać "masy" na zimę ;)


Składniki:

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 1 kostka masła
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka w proszku
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów laskowych 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a po jego rozpuszczeniu żółtka.

Do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łopatką do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm. Równomiernie rozprowadzamy i pieczemy 10 minut w 170 stopniach.

Upieczone ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wystygnięcia.


Krem:

Orzechy umieszczamy w misce, masło rozpuszczamy w rondlu, a następnie zalewamy nim orzechy. Ucieramy do czasu, aż masa będzie zimna.

Cały czas ucierając stopniowo dodajemy śmietankę i mleko w proszku. Na koniec wlewamy miód i jeszcze chwilę ucieramy.

Tak przygotowanym kremem smarujemy wystudzony biszkopt i delikatnie zwijamy w roladę.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy razem ze śmietanką. Polewą smarujemy roladę, na środek wykładamy posiekane orzechy. 

Gorzką czekoladę rozpuszczamy i robimy nią wzorek na wierzchu.

Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.

9 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.