niedziela, 2 października 2016

Gofry bananowe z bitą śmietaną i sosem toffi


Gofry co prawda bardziej kojarzą się z latem, ale smakują zawsze, bez względu na porę roku.

Składniki (dla 2 osób):

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 ml oleju 
  • 1 dojrzały banan
Do podania:
  • bita śmietana
  • 1 banan
  • sos toffi

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem, jajko, mleko, cukier i olej. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy.

Po ok. 15 minutach porcje ciasta wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i smażymy na rumiano.

Podajemy z bitą śmietaną, pokrojonym w kawałki bananem i sosem toffi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.