Gofry co prawda bardziej kojarzą się z latem, ale smakują zawsze, bez względu na porę roku.
Składniki (dla 2 osób):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 25 ml oleju
- 1 dojrzały banan
Do podania:
- bita śmietana
- 1 banan
- sos toffi
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem, jajko, mleko, cukier i olej. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy.
Po ok. 15 minutach porcje ciasta wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i smażymy na rumiano.
Podajemy z bitą śmietaną, pokrojonym w kawałki bananem i sosem toffi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.