Miękkie, soczyste udka z pysznym sosem, czego więcej trzeba na weekend ;)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- ok. 1 łyżeczka soli
Marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 6 ząbków czosnku
Dodatkowo:
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Olej, sok z limonki, miód, oregano, tymianek i posiekany czosnek mieszamy razem tworząc marynatę.
Udka z kurczaka nacieramy solą i wkładamy do marynaty, mieszamy. Odstawiamy na minimum 4 godziny.
Po tym czasie mięso układamy w naczyniu do zapiekania (marynatę zostawiamy) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach przewracając mięso w połowie pieczenia.
Pozostałą marynatę umieszczamy w rondlu, dodajemy 50 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną i mieszamy do rozpuszczenia. Całość zaciągamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z resztą wody.
Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.