sobota, 1 października 2016

Limonkowe udka z kurczaka


Miękkie, soczyste udka z pysznym sosem, czego więcej trzeba na weekend ;)

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • ok. 1 łyżeczka soli
Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 ząbków czosnku
Dodatkowo:
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Przygotowanie: 

Olej, sok z limonki, miód, oregano, tymianek i posiekany czosnek mieszamy razem tworząc marynatę.

Udka z kurczaka nacieramy solą i wkładamy do marynaty, mieszamy. Odstawiamy na minimum 4 godziny.

Po tym czasie mięso układamy w naczyniu do zapiekania (marynatę zostawiamy) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach przewracając mięso w połowie pieczenia.

Pozostałą marynatę umieszczamy w rondlu, dodajemy 50 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną i mieszamy do rozpuszczenia. Całość zaciągamy skrobią ziemniaczaną wymieszaną z resztą wody.

Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.