piątek, 30 września 2016

Ciecierzyca po meksykańsku z ziołowymi klopsikami


Lubicie ciecierzycę, a nie macie czasem na nią pomysłu? Ta wersja wyszła przypadkowo, miały być mielone, ale dzień wcześniej wpadła mi w ręce ciecierzyca, miałam już otwartą kukurydzę i czerwoną fasolkę, więc połączyłam wszystko w jedno i powstało atrakcyjne i sycące danie ;)
Składniki (dla 4 osób):
  • 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
  • ok. 3 litry rosołu
  • 1 biała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/4 łyżeczki chili
Klopsiki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka do panierowania

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.

Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.

Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. 

Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.

Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.