Lubicie ciecierzycę, a nie macie czasem na nią pomysłu? Ta wersja wyszła przypadkowo, miały być mielone, ale dzień wcześniej wpadła mi w ręce ciecierzyca, miałam już otwartą kukurydzę i czerwoną fasolkę, więc połączyłam wszystko w jedno i powstało atrakcyjne i sycące danie ;)
Składniki (dla 4 osób):
- 250 g ciecierzycy + woda do moczenia
- ok. 3 litry rosołu
- 1 biała cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/4 łyżeczki chili
Klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do panierowania
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą.
Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka.
Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory.
Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka.
Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.