Pieczarki marynowane często wykorzystuje się do różnych sałatek, ale również podaje się je jako dodatek do obiadu, dlaczego więc nie przygotować by ich samemu?
Składniki:
- 1 kg drobnych pieczarek
- 1 łyżeczka soli
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka białej gorczycy
Zalewa:
- 600 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.
Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Odsączone pieczarki razem z cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.