Składniki (na 4 małe porcje):
Budyń:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 100 g malin
- 25 g cukru
Dodatkowo:
- ok. 100 g malin
- rurki waflowe
- listki mięty
Przygotowanie:
Mleko dobrze mieszamy z cukrem, skrobią ziemniaczaną, żółtkami i aromatem. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy do czasu, aż budyń zgęstnieje.
Połowę budyniu rozkładamy do czterech naczyń, na nim układamy maliny (4 pozostawiamy do dekoracji), na maliny wykładamy resztę budyniu.
Maliny na sos zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż się rozgotują i utworzą dość gęsty sos. Polewamy nim wierzch budyniu.
Dekorujemy pozostałymi malinami, rurkami waflowymi i miętą.
Uwielbiam domowy budyń ... w połączeniu z malinami dał cudną kompozycję !! Idealny deser :)
OdpowiedzUsuń