Składniki (na 8 dużych porcji):
Warstwa czekoladowa:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 2 łyżki cukru
- 50 g miękkiego masła
Warstwa kawowa:
- 150 ml śmietany 30%
- 100 ml zaparzonej, mocnej kawy
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 24 duże herbatniki
- 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kawowym
- 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Następnie masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Do gorącej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzoną kawę z żelatyną.
Herbatniki dzielimy na 3 części. Pierwszą część wykładamy w foremce lub na tacy, smarujemy masą krówkową.
Na to układamy drugą część herbatników i równomiernie rozsmarowujemy masę budyniową.
Potem znowu warstwę herbatników i kawową piankę. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Świetne ciacho w nowej wersji - zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńczy jest tutaj ktoś, kto nie lubi 3-bita? obstawiam, że nie ma nikogo. pycha!
OdpowiedzUsuńwooow ! wygląda i zapowiada się pysznie ! ciekawy przepis !
OdpowiedzUsuń