poniedziałek, 10 października 2016

Spaghetti z boczkiem i bobem


Sezon na bób co prawda już dawno się skończył, ale wiem, że większość osób robi większe zapasy, a nadmiar mrozi, by cieszyć się jego smakiem nie tylko latem, ale i jesienią, czy zimą.

Składniki:
  • 250 g spaghetti
  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 g bobu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g kremowego serka topionego
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koperku
  • woda i odrobina soli do gotowania bobu i makaronu

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupin.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w dużą kostkę, a cebulę w dowolne kawałki. Podsmażamy razem na 1 łyżce oleju.

Do boczku z cebulą dodajemy ugotowany i obrany z łupin bób. Mieszamy. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż serek się rozpuści.

Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.

3 komentarze:

  1. Super pomysł na obiad. Speghetti wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohh, ale apetycznie wygląda. Zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie boczku, bobu i serka - dla mnie bomba. chętnie bym zjadła, wygląda pysznie : )!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.