Sezon na bób co prawda już dawno się skończył, ale wiem, że większość osób robi większe zapasy, a nadmiar mrozi, by cieszyć się jego smakiem nie tylko latem, ale i jesienią, czy zimą.
Składniki:
- 250 g spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 250 g bobu
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g kremowego serka topionego
- 1/2 białej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koperku
- woda i odrobina soli do gotowania bobu i makaronu
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupin.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Boczek kroimy w dużą kostkę, a cebulę w dowolne kawałki. Podsmażamy razem na 1 łyżce oleju.
Do boczku z cebulą dodajemy ugotowany i obrany z łupin bób. Mieszamy. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż serek się rozpuści.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Super pomysł na obiad. Speghetti wyglada bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńOhh, ale apetycznie wygląda. Zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie boczku, bobu i serka - dla mnie bomba. chętnie bym zjadła, wygląda pysznie : )!
OdpowiedzUsuń