środa, 19 kwietnia 2017

Żytnie pełnoziarniste ravioli z batatem i szpinakiem

Po świątecznych rarytasach nasz organizm potrzebuje dużo błonnika, a znajduje on się w dużej mierze w mące pełnoziarnistej, z której można przygotować nie tylko smaczne pieczywo, ale i pyszne ravioli, które będzie doskonałe na obiad.

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) + trochę do podsypywania stolnicy
  • 200 g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
Nadzienie:
  • 350 g batatów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • woda do gotowania

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką, po czym dodajemy olej i zagniatamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i rozgniatamy widelcem.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szczyptę soli, podsmażamy przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy posiekany szpinak i podgrzewamy do czasu, aż zmięknie.

Do szpinaku z czosnkiem dodajemy rozgniecione bataty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy.

Ciasto dzielimy na pół i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą połowę (im cieńsze, tym lepsze). Dzielimy je na 4 wstęgi dowolnej wielkości (w zależności od tego jak duże ravioli chcemy uzyskać). 

Na dwóch częściach wykładamy po 1 łyżeczce nadzienia w odstępach ok. 5 cm, przykrywamy dwoma pozostałymi kawałkami wyciętego wcześniej ciasta, dociskamy je wokół nadzienia i wykrawamy radełkiem kształt ravioli. Z pozostałym ciastem robimy tak samo, aż do wykończenia.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.