środa, 19 sierpnia 2015

Pierogi szpinakowe z wątróbką

Kolejna propozycja dla wielbicieli wątróbki drobiowej. Pierogi ogólnie są dość czasochłonnym daniem, ale warto się na nie skusić. Można je podać tak jak ja z duszonymi pieczarkami z cebulką lub ulubionym sosem.

Składniki (dla 3-4 osób):

Ciasto na pierogi:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki wrzątku
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
Farsz:
  • ok. 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i razem z pokrojoną w półplasterki szalotką przesmażamy na maśle. Studzimy, a następnie całość drobno siekamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinak myjemy dokładnie, wkładamy do misy blendera i miksujemy z odrobiną zimnej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mus szpinakowy, wrzątek i masło, zagniatamy. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nakrywamy wilgotną ściereczką, by nie wysychało.
Porcję ciasta wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, obręczą lub szklanką wykrawamy koła. Na każde koło nakładamy farsz z wątróbki, a następnie sklejamy pierogi.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Zdejmujemy łyżką cedzakową i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.