czwartek, 27 sierpnia 2015

Ciasto dyniowo-daktylowe


Składniki (na małą keksówkę):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 g obranej dyni
  • 125 g suszonych daktyli bez pestek
  • 150 ml wody
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż się rozgotują i utworzą papkę. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę mieszamy z solą, sodą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy do niej olej, papkę daktylową i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.

6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.