Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 biała cebula
- 3/4 puszki groszku konserwowego
- 150 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- duża szczypta tymianku
- woda
- 2 łyżki cukru
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy z dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy.
Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry.
Ziemniaki odsączamy, dodajemy do nich paprykę, cebulę, odsączony groszek konserwowy i 100 g startego na dużych oczkach sera. Mieszamy.
Warzywa zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ponownie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy lub naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, a na 5 minut przed końcem posypujemy resztą startego sera.
Bardzo apetyczna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuń