środa, 30 marca 2016

Zapiekanka ziemniaczana



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • 150 g żółtego sera
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta tymianku
  • woda
  • 2 łyżki cukru
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, zalewamy wodą i mieszamy z dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy.
Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry.
Ziemniaki odsączamy, dodajemy do nich paprykę, cebulę, odsączony groszek konserwowy i 100 g startego na dużych oczkach sera. Mieszamy.
Warzywa zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ponownie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy lub naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, a na 5 minut przed końcem posypujemy resztą startego sera.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.