piątek, 29 kwietnia 2016
Rogaliki na maślance
Z podanej porcji wychodzi 16 małych rogalików, ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka ;)
Składniki:
600 g mąki
200 ml ciepłego mleka
200 ml maślanki naturalnej
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
1 jajko
1 łyżka mleka
ew. mak do posypania
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zastanawia mnie po co ten proszek do pieczenia... czyżby po nim powstawały "dziurki" w pieczywie (słyszałam, że tak działa soda) Rogaliki cudne ;)
OdpowiedzUsuńdo tego konfitura i pyszne śniadanie gotowe:)
OdpowiedzUsuń