Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- woda
- 100 g brokuła
- 40 g naturalnego serka topionego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Całość zalewamy wodą i dusimy przez ok. 20 minut.
Brokuła lekko podgotowujemy i blendujemy z serkiem topionym na gładko. Tak przygotowaną masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z natką pietruszki.
Świetny pomysł. Aromatyczne i rozpustne bitki. Jesli schab przypilonować i jest mięciutki to bez dwóch zdań jestem ZA! Pycha !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
ile kochana tej wody ,tak plus minus,i czy mogę też dodać mozarellę w kulce do sosu,POZDRAWIAM MAŁGOSIA.
OdpowiedzUsuńWitaj, wody daję tyle, aby przykrywała mięso, ewentualnie w czasie duszenia jeszcze odrobinę dolewam jeśli zajdzie taka potrzeba.
UsuńZ mozzarellą nie próbowałam, ale może warto zaryzykować ;)
Pozdrawiam :D