piątek, 29 kwietnia 2016

Bitki schabowe w sosie brokułowo-serowym


Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • woda
  • 100 g brokuła
  • 40 g naturalnego serka topionego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:
Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Całość zalewamy wodą i dusimy przez ok. 20 minut.
Brokuła lekko podgotowujemy i blendujemy z serkiem topionym na gładko. Tak przygotowaną masę dodajemy do mięsa i ponownie dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Aromatyczne i rozpustne bitki. Jesli schab przypilonować i jest mięciutki to bez dwóch zdań jestem ZA! Pycha !

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. ile kochana tej wody ,tak plus minus,i czy mogę też dodać mozarellę w kulce do sosu,POZDRAWIAM MAŁGOSIA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, wody daję tyle, aby przykrywała mięso, ewentualnie w czasie duszenia jeszcze odrobinę dolewam jeśli zajdzie taka potrzeba.
      Z mozzarellą nie próbowałam, ale może warto zaryzykować ;)
      Pozdrawiam :D

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.