piątek, 29 kwietnia 2016

Sernik waniliowy z kaszą gryczaną


Składniki (na małą keksówkę):
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 50 g niepalonej kaszy gryczanej
  • woda do ugotowania kaszy
  • 50 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na wodzie do miękkości. Studzimy.
Wystudzoną kaszę i twaróg umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy dość dokładnie.
Margarynę z cukrem ucieramy, następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do masy stopniowo dodajemy twaróg z kaszą, budyń, proszek do pieczenia i ziarenka z wanilii.
Białka jajek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową.
Przelewamy do keksówki, pieczemy 40-45 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.