Składniki (na małą keksówkę):
- 200 g półtłustego twarogu
- 50 g niepalonej kaszy gryczanej
- woda do ugotowania kaszy
- 50 g margaryny
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 laski wanilii
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na wodzie do miękkości. Studzimy.
Wystudzoną kaszę i twaróg umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy dość dokładnie.
Wystudzoną kaszę i twaróg umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy dość dokładnie.
Margarynę z cukrem ucieramy, następnie dodajemy po 1 żółtku.
Do masy stopniowo dodajemy twaróg z kaszą, budyń, proszek do pieczenia i ziarenka z wanilii.
Do masy stopniowo dodajemy twaróg z kaszą, budyń, proszek do pieczenia i ziarenka z wanilii.
Białka jajek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą sernikową.
Przelewamy do keksówki, pieczemy 40-45 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń