Składniki (na 6 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g puree z dyni
- 1/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ew. ulubione ziarna do posypania
Przygotowanie:
Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce.
Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.
Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).
Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
uwielbiam wszelkie dyniowe "wytwory! bułeczki muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuń