piątek, 29 lipca 2016

Bułki dyniowe z natką pietruszki

Jeśli zostało Wam trochę dyniowego puree z zeszłego roku, to polecam mięciutkie bułki na weekendowe śniadanie.

Składniki (na 6 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g puree z dyni
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ew. ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie:
Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce.
Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.
Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).
Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszelkie dyniowe "wytwory! bułeczki muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.