poniedziałek, 18 lipca 2016

Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym


Od ostatniego wpisu na blogu dużo się u nas zmieniło, najbardziej cieszy mnie fakt, że alergolog nie potwierdził słów dermatologa co do uczulenia córci na kakao, miód i orzechy. Teraz po ponad półrocznej przerwie w wykorzystywaniu "alergenów" tworzymy pyszności na nowo ;)

Dziś zapraszam na pyszne babeczki - fajny sposób na wykorzystanie białek, które często nam zostają po innych potrawach. Można je również przygotować w formie muffinek, jednak trzeba wtedy pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia.

Składniki (na 20 sztuk o średnicy 5 cm):

Babeczki:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pociętej żurawiny
Krem:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku
Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania foremek

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu wrzucamy posiekaną żurawinę i razem mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. 

Masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy przepuszczony przez maszynkę twaróg. Słodzimy cukrem pudrem do smaku.

Porcje kremu wykładamy na wystudzone babeczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.