poniedziałek, 25 lipca 2016

Kruche ciasteczka z kokosem


A na deser proponuję kruche, bardzo słodkie ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Spróbujcie koniecznie.

Składniki (na ok. 25 sztuk):

Ciasto:
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Warstwa kokosowa:
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 1/2 puszki masy krówkowej
Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki masy krówkowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej

Przygotowanie:
Zimne masło razem z pozostałymi składnikami ciasta kruchego szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Studzimy i mieszamy z masą krówkową.

Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym z nich kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła. 
Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzone ciastka smarujemy masą krówkową. Na wierzchu porcjami przyklejamy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.

Obie czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.

Każde ciastko maczamy spodem w czekoladzie i kładziemy na blasze. Resztą czekolady polewamy wierzch ciastek.

Odstawiamy do stężenia czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.