A na deser proponuję kruche, bardzo słodkie ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Spróbujcie koniecznie.
Składniki (na ok. 25 sztuk):
Ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Warstwa kokosowa:
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 1/2 puszki masy krówkowej
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masy krówkowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady białej
Przygotowanie:
Zimne masło razem z pozostałymi składnikami ciasta kruchego szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Studzimy i mieszamy z masą krówkową.
Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym z nich kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła.
Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciastka smarujemy masą krówkową. Na wierzchu porcjami przyklejamy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.
Obie czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
Każde ciastko maczamy spodem w czekoladzie i kładziemy na blasze. Resztą czekolady polewamy wierzch ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.