Składniki (na 2 porcje):
- pojedynczy filet z kurczaka
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta chili
- duża szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 300 ml śmietany 30%
- 1 kremowy serek topiony
- sól do smaku
- 1/3 pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką, pieprzem i chili.
Przyprawionego kurczaka przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ponownie chwilę smażymy.
W międzyczasie podgrzewamy serek topiony ze śmietanką do czasu, aż serek się rozpuści.
Do sosu dodajemy wcześniej uprażone orzechy i mieszamy.
Sos z orzechami wlewamy do podsmażonego kurczaka z cebulą i dusimy razem przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.