poniedziałek, 25 lipca 2016

Potrójnie orzechowy filet z kurczaka

Kto lubi orzechy, ten na pewno polubi taki obiad, delikatny filet z kurczaka i chrupiące orzechy, wszystko zatopione w sosie serowym - pycha :) Przygotowany sos podałam z makaronem, ale pasuje również do ryżu, czy kaszy.

Składniki (na 2 porcje):
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta chili
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 kremowy serek topiony
  • sól do smaku
  • 1/3 pęczka szczypiorku


Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką, pieprzem i chili.
Przyprawionego kurczaka przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ponownie chwilę smażymy.
W międzyczasie podgrzewamy serek topiony ze śmietanką do czasu, aż serek się rozpuści.
Do sosu dodajemy wcześniej uprażone orzechy i mieszamy.
Sos z orzechami wlewamy do podsmażonego kurczaka z cebulą i dusimy razem przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.