Składniki (na 4 sztuki):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 1 średniej wielkości makrela wędzona
- 1 mała cebula
- 30 g startego żółtego sera
- 50 g naturalnego serka topionego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 4 części i każdą z nich formujemy w placek o grubości ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym układamy na nim placki. Smażymy na wolnym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i studzimy.
Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę, starty ser, serek topiony i musztardę - mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Usmażone placki przekrawamy na pół, wypełniamy farszem z makreli i ponownie smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
pyszna przekąska. no i uwielbiam wędzoną makrelę <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przekąski :) Pycha!
OdpowiedzUsuń