czwartek, 23 listopada 2017

Chrupiące batoniki śniadaniowe


Słodkie, choć bez dodatku cukru, chrupiące, za sprawą płatków kukurydzianych, pożywne i szybkie w przygotowaniu batoniki na pewno znajdą zwolenników. Można je zjeść na pierwsze śniadanie lub zabrać do pracy, czy szkoły na drugie śniadanie.

Składniki (na 6 sztuk o wadze ok. 45 g):
  • 100 g płatków Corn flakes klasycznych Lubella
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g białego sezamu

Przygotowanie:

Płatki kukurydziane klasyczne rozgniatamy niezbyt drobno.

Żurawinę, orzechy i sezam umieszczamy w malakserze i miksujemy przez ok. 5-7 minut do utworzenia jednolitej pasty (czas zależy od mocy posiadanego malaksera).

Przygotowaną masę dodajemy do pokruszonych płatków i wyrabiamy do połączenia.

"Ciasto" dzielimy na 6 równych części, z każdej z nich zwilżoną dłonią formujemy batoniki.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.





1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.