Słodkie, choć bez dodatku cukru, chrupiące, za sprawą płatków kukurydzianych, pożywne i szybkie w przygotowaniu batoniki na pewno znajdą zwolenników. Można je zjeść na pierwsze śniadanie lub zabrać do pracy, czy szkoły na drugie śniadanie.
Składniki (na 6 sztuk o wadze ok. 45 g):
- 100 g płatków Corn flakes klasycznych Lubella
- 100 g suszonej żurawiny
- 40 g orzechów laskowych
- 40 g białego sezamu
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane klasyczne rozgniatamy niezbyt drobno.
Żurawinę, orzechy i sezam umieszczamy w malakserze i miksujemy przez ok. 5-7 minut do utworzenia jednolitej pasty (czas zależy od mocy posiadanego malaksera).
Przygotowaną masę dodajemy do pokruszonych płatków i wyrabiamy do połączenia.
"Ciasto" dzielimy na 6 równych części, z każdej z nich zwilżoną dłonią formujemy batoniki.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Bardzo fajny pomysł na zdrowe batoniki :)
OdpowiedzUsuń