sobota, 18 listopada 2017

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami

Na późne weekendowe śniadanie taki omlet sprawdzi się znakomicie, szczególnie, że przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki (na 1 porcję):
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól do smaku
  • szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem.

Czosnek siekamy drobno, szpinak szatkujemy, a pomidorki kroimy na ćwiartki.

Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek i szpinak. Podsmażamy, aż szpinak zmięknie, a następnie dodajemy pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na wolnym ogniu ok. 4-5 minut, odwracamy na drugą stronę i dosmażamy.

Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.