środa, 8 listopada 2017

Polędwiczka wieprzowa podana z karmelizowanymi śliwkami


Polędwiczka wieprzowa jest mięsem delikatnym, a co za tym idzie pasują do niej nie tylko wytrawne dodatki, ale również owoce, wersja z karmelizowanymi śliwkami jest po prostu idealna - nie tylko na niedzielny, czy świąteczny obiad.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 1 polędwiczka wieprzowa

Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego

Śliwki karmelizowane:
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g śliwek węgierek

Dodatkowo:
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy i dokładnie smarujemy nią osuszoną polędwiczkę. Odstawiamy na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Po tym czasie mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano (bez dodatkowego oleju). Gdy będzie podsmażone zalewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.

Na 5 minut przed końcem duszenia mięsa wsypujemy na suchą patelnię cukier i rozpuszczamy do na wolnym ogniu, po czym dodajemy pokrojone w ćwiartki śliwki i podgrzewamy razem, aż większość soku wyparuje. Odstawiamy.

Gotową polędwiczkę odstawiamy, aby odpoczęła, a następnie kroimy w grube plastry, podajemy z przygotowanymi chwilę wcześniej śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.