czwartek, 17 września 2015

Sałatka warzywna (do słoików)

Sałatki warzywne zimą sprawdzają się doskonale jako szybki dodatek do obiadu.

Składniki:
  • 3 kg cukinii (waga po wydrążeniu)
  • 1 kg marchwi
  • 2 czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu winno-jabłkowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/2 łyżki białej gorczycy
  • 1/2 łyżki ziaren kolendry
Dodatkowo:
  • po 1-2 łyżki oleju na słoik

Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże, wydrążamy z nich środek, ale nie obieramy ze skórki. Marchew i cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Cukinie i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule kroimy w ćwierć plastry, a paprykę w średniej wielkości kostkę. 
Wszystko zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar utworzonego soku. 
Składniki zalewy zagotowujemy. Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną sałatkę razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, do każdego słoika wlewamy olej, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut od czasu zagotowania.
Po wystudzeniu przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.