środa, 9 września 2015

Zupa-krem ziemniaczano-buraczana z grzankami

Zupa-krem jest idealna dla dzieci, ma aksamitną konsystencję i smakuje doskonale.

Składniki (dla 4 osób):
  • 500 g buraków
  • 1 i 1/2 litra rosołu
  • 700 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • olej
Przygotowanie:
Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki.Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na półmiękko.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do ugotowanych na półmiękko buraków i gotujemy wszystko do miękkości (w międzyczasie zbierając tworzące się szumowiny na powierzchni).
Po ugotowaniu część barszczu odlewamy do miski, resztę blendujemy na krem i w razie potrzeby rozrzedzamy pozostawionym barszczem.
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i smażymy na suchej patelni na rumiano, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanymi grzankami posypujemy wierzch zupy.

4 komentarze:

  1. Swietna konsystencja tego kremu!

    OdpowiedzUsuń
  2. I kolor ma oszałamiający! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piszę się na porcję kremu- buraki uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupa krem. Kolor i konsystencja super :)
    Buraczki są bardzo zdrowe, uwielbiam je w każdym wydaniu, a tak jeszcze nie jadłam :)
    Pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.