środa, 25 stycznia 2017

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Faworki w takiej polewie są zarezerwowane wyłącznie dla dorosłych. Rosną podczas smażenia za sprawą sody oczyszczonej, ale jeśli wolicie kruche możecie pominąć sodę i ciasto rozwałkować bardzo cienko, tym samym otrzymacie więcej faworków ;)

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
Polewa:
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 ml ciemnego rumu

Przygotowanie:

Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm.

Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta.

Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem. Polewamy usmażone faworki.

1 komentarz:

  1. Miodowe? Nigdy o takich nie słyszałam! Kocham wszystko co z miodem, a one wyglądają cudownie:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.