Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
Polewa:
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 50 g orzechów laskowych
- 50 ml ciemnego rumu
Przygotowanie:
Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta.
Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem. Polewamy usmażone faworki.
Miodowe? Nigdy o takich nie słyszałam! Kocham wszystko co z miodem, a one wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/