piątek, 20 stycznia 2017

Pomarańczowy "kawior" do deserów

Małe, pyszne kuleczki, którymi można ozdobić deser - zachwyt gości gwarantowany ;) Kiedyś myślałam, że wykonanie takiego cuda to niewykonalne, ale w końcu się przekonałam, że to dziecinnie proste i na pewno jeszcze nie raz skuszę się na jego przygotowanie. Sok pomarańczowy można zastąpić dowolnym innym w ten sposób tworząc różne kolory.

Składniki:
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • 1 szklanka schłodzonego przez noc w lodówce oleju
  • strzykawka

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy przelewamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych cząstek owocu. Dodajemy agar, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia na 2-3 minuty.

Strzykawkę napełniamy sokiem i delikatnie "upuszczamy" krople na powierzchnię schłodzonego oleju.

Kiedy sok zaczyna mocno gęstnieć podgrzewamy go ponownie i tak do zużycia całego płynu.

Olej z utworzonym "kawiorem" przelewamy przez sitko (olej można potem dowolnie wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą.

Przed ułożeniem na deserze osuszamy je na papierowym ręczniku.

4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.