Składniki:
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 1 szklanka schłodzonego przez noc w lodówce oleju
- strzykawka
Przygotowanie:
Sok z pomarańczy przelewamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych cząstek owocu. Dodajemy agar, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia na 2-3 minuty.
Strzykawkę napełniamy sokiem i delikatnie "upuszczamy" krople na powierzchnię schłodzonego oleju.
Kiedy sok zaczyna mocno gęstnieć podgrzewamy go ponownie i tak do zużycia całego płynu.
Olej z utworzonym "kawiorem" przelewamy przez sitko (olej można potem dowolnie wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą.
Przed ułożeniem na deserze osuszamy je na papierowym ręczniku.
Czy zamiast agaru, może być żelatyna?
OdpowiedzUsuńNie, z żelatyną niestety nie wyjdzie.
UsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBombowe.
OdpowiedzUsuń