Składniki (na 2-3 porcje):
- 300 g udźca wołowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1 cebula
- 500 ml wody
- 4 średniej wielkości pieczarki
- 2 ogórki konserwowe
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Udziec myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut.
Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i razem smażymy na rumiano.
Następnie wlewamy 450 ml wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w międzyczasie podlewamy odrobiną wody).
Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone w kostkę ogórki, jeszcze chwilę dusimy.
Skrobię rozprowadzamy w 50 ml wody i dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy do czasu, aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.
Pięknie wygląda twoje danie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/