poniedziałek, 9 stycznia 2017

Gulasz wołowy z pieczarkami, ogórkiem i lubczykiem

Gulasz jest doskonałym daniem na zimę, można przyprawić go na ostro lub łagodnie, wedle własnego smaku. Dodatki również można komponować według swoich własnych upodobań lub według tego, co akurat mamy pod ręką ;)


Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 g udźca wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 cebula
  • 500 ml wody
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Udziec myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut.

Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i razem smażymy na rumiano.

Następnie wlewamy 450 ml wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w międzyczasie podlewamy odrobiną wody).

Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone w kostkę ogórki, jeszcze chwilę dusimy.

Skrobię rozprowadzamy w 50 ml wody i dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy do czasu, aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda twoje danie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.