czwartek, 12 stycznia 2017

Pieczone klopsiki z limonką, papryką, sezamem i miętą

Klopsiki, czyli coś, co dzieci lubią najbardziej ;) Mięso może być zarówno wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe, z każdym wyjdą doskonałe i mniej kaloryczne niż tradycyjne smażone na tłuszczu. U nas najlepiej smakują z frytkami, ale myślę, że pieczone ziemniaki również się sprawdzą.


Składniki (dla 3-4 osób):
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 małej cebuli
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 4 duże liście mięty
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 limonki

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i imbirem, dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę i mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane liście mięty, sezam, sok z limonki i jajko. Zagniatamy.

Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.