poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kawa zbożowa "śliwka w czekoladzie" z cynamonem

Idealna na zimowe, długie wieczory, słodka sama w sobie za sprawą czekolady i śliwek, lekko gęsta, wręcz przepyszna. Kawę zbożową można zastąpić zwykłą rozpuszczalną, jednak wtedy napoju nie mogą pić dzieci.


Składniki (na 2 porcje):
  • 400 ml mleka
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 40 g suszonych śliwek
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • kropelki czekoladowe

Przygotowanie:

Mleko, śliwki i czekoladę umieszczamy w rondlu i podgrzewamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Następnie zawartość rondla przelewamy do pojemnika blendera, dodajemy kawę i cynamon. Blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelewamy do szklanek, przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i czekoladowymi kropelkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.