piątek, 27 stycznia 2017

Pstrąg tęczowy pieczony z masłem, koperkiem i cytryną

Smaczna ryba na każdą okazję. Szybka i niezbyt skomplikowana w przygotowaniu. Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. A jeśli nie zjecie całej przygotowanej ryby, to możecie ją wykorzystać do przygotowania pasty z pieczonego pstrąga, sprawdza się doskonale do świeżego pieczywa.

Składniki:
  • 2 patroszone pstrągi tęczowe
  • sól
  • pieprz
Farsz:
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 2 plasterki cytryny

Przygotowanie:

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie ryby czyścimy z łusek, oprószamy zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia masło mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym koperkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ryby i wkładamy do środka po dwa półplasterki cytryny.

Ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.