środa, 10 lipca 2013

Drożdżówka bez jajek z owocami i kruszonką

 

Składniki:

Ciasto:
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 łyżeczki soli
Owoce:
  • kilka truskawek
  • kilka winogron bezpestkowych
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju 
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miseczki z 1 łyżeczką cukru. Wlewamy 2-3 łyżki ciepłej wody, wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy, aż drożdże ruszą. Następnie rozczyn drożdżowy łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką i przekładamy do formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, kroimy owoce na połówki i przygotowujemy kruszonkę mieszając składniki i rozcierając w dłoniach na okruchy.
 Owoce układamy na wierzchu ciasta, przeciętą stroną do góry.


Posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Wystarczy troszkę owoców, maki, mleka i drożdży i proszę jakie smakowitości można uzyskać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak ;) później wrzucę też przepis na inne ciasto z owocami ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.