Składniki:
Ciasto:
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 50 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka truskawek
- kilka winogron bezpestkowych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
Drożdże rozkruszamy do miseczki z 1 łyżeczką cukru. Wlewamy 2-3 łyżki ciepłej wody, wsypujemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy, aż drożdże ruszą. Następnie rozczyn drożdżowy łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką i przekładamy do formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, kroimy owoce na połówki i przygotowujemy kruszonkę mieszając składniki i rozcierając w dłoniach na okruchy.
Owoce układamy na wierzchu ciasta, przeciętą stroną do góry.
Posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Fajny przepis. Wystarczy troszkę owoców, maki, mleka i drożdży i proszę jakie smakowitości można uzyskać.
OdpowiedzUsuńoj tak ;) później wrzucę też przepis na inne ciasto z owocami ;)
Usuń