środa, 31 lipca 2013

Kokardki z pulpecikami warzywnymi i sosem orzechowym

Dziś nie mając pomysłu na obiad postanowiłam zrobić coś bez mięsa, efekt jak najbardziej mnie zadowolił :)

Składniki:
  • makaron kokardki Czaniecki
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • bułka tarta
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 1 szklanka solonych orzechów ziemnych
  • mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu siekamy w drobniejsze kawałki i przekładamy do miski, dosypujemy bułkę tartą (w takiej ilości, aby masa była dość zwarta). Następnie formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i chwilę podgotowujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie wstawiamy makaron, gotujemy go al dente. Orzechy przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy do bulionu i gotujemy, jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, możemy zagęścić go mąką z odrobiną wody, do gotowego sosu przekładamy pulpeciki i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.