Składniki:
- makaron kokardki Czaniecki
- 1 mała cukinia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- bułka tarta
- 1 i 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 szklanka solonych orzechów ziemnych
- mąka do obtoczenia pulpetów
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu siekamy w drobniejsze kawałki i przekładamy do miski, dosypujemy bułkę tartą (w takiej ilości, aby masa była dość zwarta). Następnie formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i chwilę podgotowujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie wstawiamy makaron, gotujemy go al dente. Orzechy przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy do bulionu i gotujemy, jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, możemy zagęścić go mąką z odrobiną wody, do gotowego sosu przekładamy pulpeciki i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z przygotowanym wcześniej makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.