Składniki:
- 3 galaretki (czerwona, zielona i żółta)
- 3/4 banana
- 1/2 szklanki zielonych winogron bezpestkowych
- 10 truskawek
- woda do przygotowania galaretek
- bita śmietana
Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Lekko studzimy. Banana kroimy w małe kawałki, dodajemy do galaretki i mieszamy. Szklanki ustawiamy prawie "na leżąco" (najlepiej na wytłoczce od jajek), wlewamy galaretkę i całość wkładamy do lodówki, aby stężało.
Gdy żółta galaretka tężeje w lodówce, rozpuszczamy zieloną galaretkę podobnie jak żółtą. Lekko studzimy i dodajemy pokrojone w kawałki winogrona. Wyciągamy z lodówki żółtą galaretkę, szklanki odwracamy, wlewamy zieloną galaretkę naprzeciwko żółtej, wkładamy do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy czerwoną galaretkę (także w 1 szklance wody) i dodajemy pokrojone truskawki. Wlewamy dopełniając szklanki. Gdy całkowicie stężeje, dekorujemy bitą śmietaną.
Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na degustację ;)
Usuń