poniedziałek, 15 lipca 2013

Placki marchewkowo-owsiane


Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3-4 średnie marchewki
  • sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w małej ilości wody, następnie przelewamy zimną wodą. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki odcedzamy i rozgniatamy lub miksujemy blenderem, dodajemy do płatków. Całość mieszamy i solimy do smaku. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju.

2 komentarze:

  1. Oryginalny przepis a ja kocham płatki owsiane. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz, jest to dla mnie ogromne wyróżnienie.
Jeśli chcesz, abym odwiedziła Twojego bloga, zostaw namiary.