- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki oleju
- sok wyciśnięty z 1 limetki
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce
- cukier puder do posypania
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Przechodzimy na mieszanie ręczne (łyżką). Wlewamy powoli śmietanę, cały czas mieszając, potem olej i sok z limetki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni C (termoobieg - 175 stopni C), możemy sprawdzić patyczkiem. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie niestety tylko przed pieczeniem, bo po nie zdążyłam, a nie chciałam brać z neta, bo nie o to chodzi.
Na pewno pyszne, co można wnioskować po przepisie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbyło pyszne, nawet mężowi bardzo smakowało ;)
Usuńchyba spróbuję u siebie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam, na prawdę warto ;)
Usuń